CrossFit is een immens populaire sport in de VS. Deze sport is ook sinds enkele jaren upcoming in Nederland.

Volgens de fylosofie van CrossFit Inc, is CrossFit te omschrijven als Constantly Varied High Intensity Functional Movements. Wanneer we deze termen ontleden, zien we dat deze zin uit een drietal facetten bestaat. Dus constant varierende, functionele bewegingen onder een hoge intensiteit.

Met deze omschrijving is nog niet geheel duidelijk wat CrossFit nu daadwerkelijk inhoud.

Het wordt al meer duidelijk, wanneer we kijken wat de daadwerkelijke gedachte is achter CrossFit, CrossFit is een sport die je voorbereid op zaken die je in het dagelijks leven ook kunt tegen komen. Denk aan het optillen van zware boodschappentassen, het optrekken van je eigen lichaamsgewicht om ergens op te klimmen of het trekken van een sprintje om je trein te halen.

Crossfit, Zevenbergen, fit  Crossfit, Zevenbergen, fit

De CrossFit gedachte is, dat specialiseren in een bepaald onderdeel negatief uitpakt op andere oefeningen. Een persoon wie het wereldrecord op de marathon verbetert, kan geen hele zware squats maken. Maar een persoon wie het wereldrecord squatten verbetert, kan nooit snel de marathon lopen en loopt de marathon waarschijnlijk niet uit.

Het idee is dus, dat specialiseren funest is voor je prestaties op andere onderdelen. De kunst van CrossFit is dus, dat je in alle onderdelen redelijk tot goed presteert, maar nooit als beste. Als maatstaf om deze fitheid te bereiken wordt gebruik gemaakt van “the 10 general and physical skills”. Deze skills zijn.

1.Endurance
2. Stamina
3. Strength
4. Flexebility
5. Power
6. Speed
7. Coördination
8. Agility
9. Accuracy
10. Balance

De eerste 4 skills (endurance, stamina, strength en flexebility) kun je verbeteren door training. De laatste 4 skills (coördination, agility, accuracy en balance) kun je verbeteren door te oefenen en de middelste skills (power en speed) zijn te verbeteren door oefening en training.

Wanneer deze skills worden verbeterd, kan de hoogste fitheid worden bereikt. En is de atleet op elke mogelijke taak voorbereid.

Crossfit, Zevenbergen, fit  Crossfit, Zevenbergen, fit

Crossfit, Zevenbergen, fit  Crossfit, Zevenbergen, fit

Om deze fitheid te bereiken worden in Boxes overal ter wereld verschillende WOD’s geprogrammeerd. Deze WOD’s bestaan uit een aantal kernonderdelen. Hierbij moet gedacht worden aan gymnastics, weightlifting en cardio onderdelen. Onder deze kernonderdelen vallen weer de verschillende oefeningen die vaak terugkomen in de workouts. Door deze onderdelen te verdelen over de verschillende WOD’s in de week en door deze “random” terug te laten komen is het mogelijk om de grootst mogelijke fitheid te bereiken en niet te specialiseren in een specifiek onderdeel.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan snel contact op, of schrijf je in voor een proefles.

Crossfit, Zevenbergen, fit  Crossfit, Zevenbergen, fit